DE TI BUD- Flere enn ti foreldre?


Gjest

/ #24

2014-09-08 22:50

http://www.l-a.no/meninger/De-ti-bud-i-Oyslebo-205100.html 

Vi har sett dem på TV. Religionspolitiet i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Vi så dem i Afghanistan under terrorregimet til Taliban. Vi kan møte dem i Saudi -Arabia og Iran. Vi har sågar møtt selvutnevnt moralpoliti på Grønland i Oslo. For et par år siden skapte det skarpe reaksjoner da et homofilt par som gikk hånd i hånd over Grønland, ble sparket etter og skjelt ut. Mannen som trakasserte dem, meldte at de befant seg i en muslimsk bydel hvor den slags er uønsket. I samme bydel kan unge jenter oppleve å bli tatt på brystene og kløpet i rumpa av menn som hevder at det er jentenes egen skyld fordi de ikke dekker seg til. Mest utbredt er den ikke-verbale hetsen med aggressive blikk som irettesetter, håner og forakter.

Kan vi forvente annet når vi er så utydelig på vår egen kultur? Vår egen kristne kulturarv. Kan vi forvente annet når vår egen religion bekjempes med nebb og klør i det offentlige rom i et av verdens mest sekulariserte land?

I disse dager opplever vi dramatisk og rå kristendomsforfølgelse i Irak og Syria. Vold, drap, trusler og bortføringer er en del av hverdagen. I Norge har forfølgelsen et annet ansikt. Et ansikt av mobbing, berøringsangst for religion og angiveri. Vi ser angivere opptre som selvutnevnt ateistpoliti. Og det er etniske nordmenn som hyler høyest. I fjor ble et 1,4 mm halsgropsmykke formet som et kors for sterk kost for en angiver som forlangte at smykket måtte fjernes fra en nyhetsoppleser på NRK. Tidligere i år fjernet Sørlandet sykehus biblene fra pasientrommet etter en klage fra en bruker.

Nylig har vi opplevd det smått utrolige at en fremmed gjest stormer inn på Øyslebø oppvekstsenter, tar bilde av en plakat med De ti bud og klager den inn til Fylkesmannen. Det er slett ikke overraskende at Human-Etisk Forbund (HEF) ved organisasjonssekretær i HEF Vest-Agder gleder seg over at plakaten er fjernet.

Det er forunderlig at HEF, som strengt tatt bare er en marginalisert gruppe som utgjør fattige 1,6 prosent av Norges befolkning, i det hele tatt har en så sterk stemme i slike debatter. Til gjengjeld blir 70 prosent av alle nyfødte her i landet fremdeles døpt. Det er derfor trist at sogneprestens i Marnardal er likegyldig til dette. Det burde vedkommende ikke være. Det burde heller ikke KRFs lokallag. Sist men ikke minst burde rektor ved skolen fullstendig overse hva en «fremmed gjest» på skolen måtte ha av innsigelser mot at en plakat med De ti bud henger på en vegg.

«At den besøkende reagerer på plakaten viser innslag av berøringsangst for religion», sier Sturla Stålsett, professor ved Menighetsfakultetet til Vårt Land. Fylkesmannen mener også det er greit at plakaten henger oppe og at den ikke bryter opplæringsloven. Så se å få den opp igjen. En angiver med ukjente motiver bør ikke få siste ord i denne saken.