La Lyngdal camping park leve.
Klepp 28/1- 2025
Vi som er leietakere og hytteeiere i Lyngdal campingpark føler nå for å ta til pennen og fortelle litt fra vår side av å ha den usikkerheten av at campingparken står uten avklart godkjenning. Vi er 108 stykk, som har vogner i varierende størrelser der, alt fra 45 kvm til store helårs vogner på 80 kvm, felles for oss alle er at vi stortrives på campingplassen og i Lyngdal, Noen er fra Agder, men hovedvekt av folka er fra Rogaland. Situasjonen som nå er at vi føler en stor usikkerhet som overskygger det å være turist i Lyngdal,
Hva skjer om Campingplassen ikke får fortsette, situasjonen er da den at Normann som eier av plassen da må fjerne all asfalt og infrastruktur som han møysommelig har lagt ned i området, Vi leietakere er eiere av vognene, terrasser og uteområdet i tilknytting til Dei og står da ansvarlige for å fjerne Dei. Hvor skal vi gjøre av Dei? Skal Dei flyttes eller rives vil det være forbundet med store kostnader og i dagens gjenbruk og miljø samfunn må det være sløsing av både ressurser og penger om noe slikt skulle skje, Et annet relevant spørsmål for oss er om Lyngdal har et annet området som vi kan flytte vognene våre til, eller må det reguleres og opparbeides på ny. Om det er slik at egnede områder alt ikke finnes må det være langt bedre å ta vare på urørte områder og natur en å fjerne et alt etablert område som fungerer svært godt og ligger sentralt til, den sentrale plasseringen gjør at det er et fåtall av oss i parken som bruker bil for å besøke sentrum med butikkene, etter det vi ser er parkering i sentrum alt sprengt på sommeren om ikke også vi i parken må flytte og da bruke bilen. Denne usikkerheten gjør at det nesten er umulig å få solgt vogner der nå når dette er uavklart om vi står der med store kostnader til å rive.
Saken med å ikke gi tillatelse til videre drift i Lyngdal Campingpark virker for oss vogn eiere til å bære preg av mer prinsipp rytteri en av fornuft, vi leser i avisen at Lyngdal kommune er med i reisemålsutviklingsprosjektet som omfatter kommunene Farsund, Lyngdal, Kvinesdal og Hægebostad. Der arbeids tittel er, «Strategi for utvikling av Lister som reisemål mot 2035». En av Dei beste strategiene må vel være å ta vare på dei tilreisende og etablerte turistene som alt er i Lyngdal. Leser at bakgrunnen for reiselivsutviklingen er forankret i regionplan Lister 2030, som de seks kommunene i Lister og Agder fylkeskommune vedtok i 2020. Målet med prosjektet er at samtlige seks kommuner i regionen skal gå sammen om en felles strategi og markedsføring av Lister som en reiselivsdestinasjon. Her er altså planen å fremme Lister regionen som reisemål for turister, noe som vil gi ytterligere press på arealer i området. For oss virker det helt meningsløst å jobbe for å tilrettelegge for ytterligere satsing, samtidig som et etablert område står i fare for å bli fjernet, dette stemmer dårlig i forhold til det kommunedirektøren i Hægebostad sier.
– For å ta ut potensialet krever det blant annet ytterligere samhandling mellom ulike aktører (private, offentlige, frivilligheten), at vi organiserer ut fra relevans og hva som har størst potensial for å gi økt verdiskaping på kort og lang sikt, at vi samhandler der det er hensiktsmessig, og at vi evner å gripe «lavt hengende frukter» mens vi bygger laget og utviklingskapasiteten over tid. Vi har staket ut retningen gjennom arbeidet med utarbeidelse av strategi for utvikling av Lister som reisemål mot 2035. Det vil nå raskest mulig være viktig å følge opp dette arbeidet og gå fra ord til handling sier Kommunedirektøren.
Som nevnt tidligere er Lyngdal en fin plass å være og tilbringe fritid i, i parken er det opp igjennom tidene blitt solgt vogner til nye interesserte familier som vil prøve Lyngdal som ferie plass, dette har vert mulig siden det prismessig er overkommelig for vanlige familier å kjøpe vogn der da priser ligger fra 400 tusen til ca. 1 Million kr.
det som vi ser er at flere av våre vogn naboer velger etter noen år å selge, for å så kjøpe tomt til å bygge hytte på eller kjøpe ferdig hytte, Ikke alle har lyst eller økonomi til å gå rett på et kjøp av ei dyr hytte, men har da et godt alternativ i parken, der dei får prøvd om Lyngdal er noe for dei, og skulle dei trivdes og ender opp med å gå videre til Hytte i området er det jo bare positivt for både kommunen og næringslivet i Lyngdal.
Kommer vi i den situasjonen at vi må fjernes fra området må vi da ta stilling til om vi fortsatt skal holde til i Lyngdal eller om vi skal lenger sørover mot Lindesnes, Mandal eller Søgne, dette er faktisk et helt reelt alternativ da vi kommer nærmere Kristiansand med sine handelssenter, aktiviteter og kort veg til Europa med sine ferge forbindelser, dette er ting vi stadig diskuterer siden mange fra Rogaland i dag bruker 2 til 2,5 timer til Lyngdal med bil, Nye E39 ligger klar ut forbi byen og nå er det bestemt oppstart av en av etappene fra Mandal mot Lyngdal, når det da blir sammenhengende 4 felt veg forbi Lyngdal er det tidsmessig kort veg til Mandal/Søgne for oss om vi reiser der i fritiden, spørsmålet for oss da er om vi skal «Bo» i Lyngdal og reise på utflukt til Mandal/Kristiansand eller kjøre direkte til vogn/hytter i Mandal/Søgne.
Når jeg går rundt på området på våren og sommeren ser jeg velstelte vogner som til stadighet blir på passet og oppgradert med varer og tjenester fra lokale butikker og handverkere fra Lyngdal, jeg har ikke noen tall på kroner, men ser til stadighet Rørlegger, Elektriker, Blikkenslager, Maler og tømrer som er innom på jobb her, Hagesenter har stort salg av blomster og busker og annet vi skifter ut hver vår.
Møbelforretninger selger både ute og inne møbler til oss, Det er også en del utskifting av El utstyr noe som kommer butikkene her til gode.
Sist, men ikke minst har vi kjøp av dagligvarer og annet vi trenger når vi er i vognene, Det er mange som har mellom 100 og 150 døgn i Campingparken, og flere som har mer enn det i året. Noe annet vi også ser er at mange benytter anledningen når vi er i denne koselige byen med sine nisjebutikker, eller oppe på kjøpesenteret på Rom til å kjøpe med oss gaver og annet og tar med oss hjem. Byggevare forretninger har også mye salg til oss da mange liker å stelle og fikse på plattinger og området rundt vognene. Sørlandsbadet er også flittig i bruk av mange, samt annen kultur og fritids aktiviteter.
I parken ser vi også at flere av oss kjører biler som er kjøpt her hos forhandlere i Lyngdal, Skoda, Volkswagen, Opel, Ford, Toyota og Mercedes med flere er alle marker vi ser her, mange benytter også anledningen til å få tatt service og byttet hjul når de er i parken.
Sjøl kjører jeg bil nr.3 som er kjøpt hos Gumpen auto og tar alt av vedlikehold der når bilen først står stille i ferien.
Vi håper med dette Møtet og skriv at vi får synliggjort vår side av denne saken slik at Kommunen tar det med seg videre i plan prosessen og lander på det som for oss er av stor betydning. Og mest fornuftig da Lyngdal vil framstå som en plass som satser på turisme og reiseliv, Lyngdal Campingpark er et gode både for oss «Beboere» og Kommunen og det må ikke skje at et nylig Nasjonalt jordvern mål av prinsipp gjør at det skal dyrkes litt hestehøy der og millioner av kr går tapt både for Kommune, Næringsliv, Norman og oss vogn eiere, dersom et område som har vært drevet i nesten 20 år må fjernes, ikke får forlenget bruken.
På vegne av oss vogneiere i Lyngdal Campingpark.
Jan Ove Horpestad.
Jan Ove Horpestad Kontakt personen bak underskriftskampanjen