NEI til nedlegging av døgnplasser i barne- og ungdomspsykiatrien!

De siste dagene har lokalavisene trykket sak på sak om truende nedleggelse av plasser i Bup-døgn, Sykehuset Innlandet.

Engasjerte kollegaer har skrevet innlegg på Facebook som har blitt likt og delt et utall ganger, noe som viser at saken engasjerer og berører mange.

Tidligere innlagt ungdom har tatt det modige skritt og la seg intervjue eller skrive egne innlegg om hvor meningsløst og uforståelig de synes dette er.

Vi håper at mange signerer slik at vi kan gi et tydelig signal overfor politikere som bevilger penger og direktørene i sykehuset om at de har valgt en særdeles dårlig kurs.

 

Ungdom vi har snakket med som er innlagt nå eller tidligere har vært innlagt, sier de ikke hadde vært der de er i dag, hadde det ikke vært for opphold på Kringsjåtunet der vi jobber.

Kringsjåtunet ligger på Lillehammer og har 9 plasser på døgn for unge fra 12-18 år. Der jobber vi som lærere på skolen, som er dagtilbud for de som er innlagt. En mer meningsfull og givende jobb tror vi nesten ikke finnes.

Hvem av oss er det ikke som kjenner noen, eller som kjenner noen som kjenner noen som har slitt i livet sitt? Kringsjåtunet og andre BUP-døgnenheter er steder for de sykeste, de som trenger mer enn poliklinisk behandling/samtaler på Bup, avtalt på forhånd. Hos oss har ungdommene tilgjengelig trygge voksenpersoner hele døgnet. De har mulighet til å snakke når de måtte føle for det, utfordre seg og oppleve mestring i eget tempo. De går også på skole, og får hjelp til hva de skal fylle tiden sin med etter Kringsjåtunet.

NOVA sier i rapporten Unge Utenfor at 2-3% av ungdom i nordiske land faller utenfor skolesystemet, og hele 5-10% står i fare for å falle utenfor. De hevder samfunnet sparer en milliard kroner på at 100 unge kommer i jobb framfor å ende som uføre. De sier videre at 5–10 prosent av nordisk ungdom mellom 15–24 år er verken i utdanning, arbeid eller arbeidstrening, og at langvarig utenforskap i ungdomsårene bidrar til å svekke ungdoms livskvalitet og gir økt risiko for marginalisering i voksen alder. 

For oss synes regnskapet latterlig enkelt; det skal spares drøye 14 millioner. Ikke ta det fra de unge og syke. Invester i dem, så gir de tilbake til samfunnet når de er på bena igjen!

 

 


Marte Nyseth Fostervoll og Janne Løkken    Kontakt personen bak underskriftskampanjen