STEM NEI TIL JORDBRUKSAVTALEN!

STEM NEI TIL JORDBRUKSAVTALEN I STORTINGET!   Årets Jordbruksavtale viderefører den omvendte Robin Hood-fordelingen fra i fjor, der det tas fra de små produsentene for å gi til de store. En slik strukturretning fører til mer import av soya, mindre beitebruk og økt gjengroing i utmarka. Dette kunne ikke Ap, Sp og SV støtte i fjor. Norsk Bonde- og Småbrukarlag oppfordrer partier som ikke er enige med Jordbruksavtalens retning og innhold om å stemme mot avtalen i Stortinget.  

Under fjorårets jordbruksoppgjør foretok regjeringen og støttepartiene en omfattende omfordeling av statlige tilskudd fra små til store bruk i Norge. Store melkebruk får nesten 50.000 kroner i økte tilskudd. De tusen største brukene får 45 millioner kroner mer i statstilskudd enn året før, mens de minste får 5,8 millioner kroner mindre av potten på 2,3 milliarder. Utslaget er enda større for grønnsakprodusentene. For de største er veksten i tilskudd over 1,3 millioner kroner. Denne omfordelingen var hovedårsaken til at et samlet jordbruk brøt forhandlingene i fjor. Dette er resultatet på tross av at KrF og V i stortinget fikk løftet tilskuddene fra minus 250 mill. i regjeringens tilbud til 0.  

0 i tilskudd betyr at mer til noen betyr mindre til andre. Når de største får mer rammer dette små og mellomstore bruk. Det som nå står på spill er om vi skusler bort muligheten for å ha norsk matproduksjon, basert på norske ressurser, over hele landet.   

Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener omleggingen i fjorårets oppgjør var feil, fordi den vil føre til at flere bønder slutter, at det blir umulig å ha matproduksjon over hele landet og at import av kraftfor vil øke. I det store bildet må tilskuddene brukes på det første årsverket, mens produktprisene må sørge for lønnsomhet på produksjonen utover et årsverk. Tilskuddene må brukes til utjamning, ikke til å øke forskjellene.  

AP og SP argumenterer for at når Norges Bondelag har inngått avtale så følger disse partiene opp dette i stortinget og stemmer for avtalen, subsidiært etter at eget forslag har falt. Men det er minst like legitimt å bruke Småbrukarlagets brudd som grunn for å stemme mot en politikk man sier man er imot, altså å stemme mot avtalen i stortinget.  

Hvis de partiene som stemte mot oppgjøret ifjor mente alvor og skal ha troverdighet fram mot et nytt stortingsvalg, så holder det ikke å rose Bondelagets såkalte ansvarlighet og vise forståelse for Småbrukarlagets handlemåte. Da må partiene på stortinget ta ansvar ved å stemme mot årets avtale, og forplikte seg til å reversere den omfordelingen som vil gjøre det umulig for mange bruk å fortsette matproduksjonen basert på lokale ressurser.   

Bonde og Bygd - reis deg til kamp for våre verdier som nå er satt i spill! Store og små - hånd i hånd.  

 

Håvard Vigdenes

medlem Lånke Senterparti