Stopp underfinansieringa av Trondheimsskolen!

Alle elever har ifølge Opplæringsloven rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring. Både Grunnloven og FNs barnekonvensjon fastslår at barns beste skal være et grunnleggende hensyn ved handlinger og avgjørelser som berører barn. Loven sier altså at vi voksne skal gjøre det som er best for barna. 

Skolebudsjettet som er lagt fram i Byrådets forslag til handlings- og økonomiplan 2025-2028, bryter med barnets beste. Skoleøkonomien i Trondheim er allerede hardt presset, og i revidert budsjettforslag legges det opp til at grunnbemanningen i skolene skal reduseres med ytterligere 36,5 MNK bare i første budsjettår.

Dette vil vi ikke akseptere! 

I Adressa den 7.7.2023 sa Ranum at han ønsket å ”bruke de store pengene på de minste barna” og lovde et løft på 250 millioner til skole. Istedenfor kommer dette forslaget om en ytterligere reduksjon, som i praksis "kan bety færre hoder på enkeltskoler, uten at vi skal bryte lærernormen, selvsagt" sa Svein Johny Forren, kommunalsjef for skole i Trondheim, til Adressa den 2.2.2024. Vel, da skal kommunalsjefen jammen trylle godt, for lærernormen brytes allerede hver eneste dag i trondheimsskolen.

For skoleåret 2024/2025 rapporterer for eksempel Charlottenlund barneskole en lærertetthet på 16,87 elever per lærer på 1.-4. trinn og 22,55 elever per lærer på 5.-7. trinn. Det er 1,87 over minstenorm for småtrinnet, og 2,55 over for mellomtrinnet! Allerede i 2020 var rektor Marit Nordbotn tydelig på at skolen slet med å oppfylle minstenormen for lærertetthet og at den økonomiske situasjonen i Trondheims-skolen per 4. november 2020 var prekær. Hun er ikke alene om bekymringen: – Vi har ikke vært på lærernorm siden den ble innført for syv år siden, sier Karen Kjos-Hanssen Husøy på Hallset skole til Adressa den 12.5.2024.

For skoleåret 2023/24 viser tall fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI) at 20 av 55 grunnskoler i Trondheim brøt med minstenormen for lærertetthet. - Hver dag er det lovpålagte oppgaver vi ikke får gjort, sa rektor Cato Høve ved Sverresborg ungdomsskole til Adressa den 7.5.2022. Med det foreslåtte budsjettet, vil situasjonen forverres.

Også rektor på Lade skole, Lars Petter Eggesbø, ser med bekymring på utviklingen i skolen med færre ansatte og nidobling av elever med større behov. Han forklarer at når det generelle tilbudet er utarmet, rammer det hardest den voksende gruppen av elever som har ekstra utfordringer, slik som skolevegring eller reguleringsvansker, og som trenger individuell tilpasning og gode tiltak. Denne gruppen utgjør om lag ⅕ av elevene i skolen, og det er disse vi svikter med dagens skoleøkonomi. Vi skaper en gruppe elever som har utenforskap som sitt reelle fellesskap, for å sitere lærer Ida Muren Olsen. Det mangler ikke på vilje eller på kompetanse, men det fins ikke økonomisk handlingsrom til å iverksette de tiltakene som vi vet at hjelper, forteller hun i sitt debattinnlegg om utenforskap i trondheimsskolen (Adressa, 12.11.2024). 

Dette er alvorlig!

I en spørreundersøkelse gjennomført blant 534 grunnskoler i 2022 karakteriserte 59 % av skolelederne den økonomiske situasjonen for skolen det kommende skoleåret som svært eller ganske dårlig. 55 % av de spurte beskrev også at de tvinges til å velge mellom hvilke lover de skal bryte for å holde budsjettene.

Konsekvensene av for lav lærertetthet er - på kort sikt: 

  • Alt for store undervisningsgrupper
  • Mindre tilpasset opplæring
  • Mindre praktisk og variert undervisning 
  • Vikar settes ikke inn ved sykdom
  • Spesialpedagogisk tilbud utgår
  • Mer uro
  • Mer uforutsigbarhet
  • Flere utrygge barn
  • Mer utenforskap

På lang og lengre sikt kan de samfunnsmessige konsekvensene og kostnadene bli enorme.

Dette kan ikke fortsette slik!

Vi - foreldre med barn i grunnskolen i Trondheim - sier derfor: STOPP underfinansieringen av norsk skole NÅ!

Vi KREVER fra våre folkevalgte at dere sørger for gode rammevilkår for både barn og voksne i grunnskolen.

Vi forventer at dere legger til rette for at ALLE skoler i Trondheim er innafor minstenormen for lærertetthet som sier at det skal være maksimalt 15 elever per lærer på 1.–4. trinn og maksimalt 20 elever per lærer på 5.–10. trinn. Skolene må OGSÅ gis budsjett til å tilsette miljøterapeuter og barne- og ungdomsarbeidere som ekstra støtte i arbeidet med elevmiljøet og ivaretakelse av de mest sårbare.

Vi forlanger at det økonomiske handlingsrommet til skolene STYRKES, og at elevenes rett til individuell tilrettelegging overholdes.

Vi ber dere sørge for at systemet der barna våre tilbringer mesteparten av oppveksten sin, ikke reduseres til en oppbevaringsarena. 30-40 barn i samme klasserom med én lærerressurs er ikke bærekraftig.

Vi krever at dere legger til rette for at rektorene i Trondheimsskolene ikke må bryte loven.

Slutt med raseringen av norsk skolevesen! Gi lærerne mulighet til å gjøre jobben sin. 

GI BARNA VÅRE DET DE HAR KRAV PÅ! Vi har ingen å miste.

Du kan bidra ved å

  1. Signere dette oppropet (signaturer vil bli overlevert Bystyret i Trondheim før de skal vedta nytt budsjett den 12.12.)
  2. Dele oppropet videre
  3. Møte opp på markeringen på Torvet i Trondheim den 25.11. kl 17:30

 


Elin Valvatne, leder FAU Charlottenlund barneskole    Kontakt personen bak underskriftskampanjen

Signer dette oppropet

Ved å signere godtar jeg at Elin Valvatne, leder FAU Charlottenlund barneskole vil kunne se all informasjon jeg oppgir på dette skjemaet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.

Vi viser ikke e-postadressen din offentlig på nettet.


Jeg samtykker til behandling av opplysningene jeg oppgir på dette skjemaet for følgende formål:
Jeg samtykker til at Elin Valvatne, leder FAU Charlottenlund barneskole kan overlevere opplysningene jeg oppgir på dette skjemaet til følgende parter:




Betalt annonsering

Vi vil annonsere dette oppropet til 3000 mennesker.

Lær mer ...