Bevar ambulansetjenesten på Lurøy/Rødøy innland!

Kontakt personen bak underskriftskampanjen

26. april skjer det

2016-04-24 20:07:37

Styret skal behandle ambulansesaken tirsdag 26. april. Vil med dette takke alle som har vist sin støtte for å beholde strukturen slik den er. Tross alle høringsuttalelser, signaturer og protester som har blitt sendt inn i forbindelse med saken er saksbehandlers innstilling fortsatt å flytte ambulansen vår til Utskarpen.

De som fortsatt ønsker å markere sin mening i fht. saken kan bruke vedlagte bilde for å vise at vi ikke ønsker at ambulansestrukturen endres.

 


Iren Beathe Teigen

Avisa Nordland

2016-03-08 09:48:48

Iren Beathe Teigen

Åpent brev til styret for Helgelandssykehuset HF

2016-03-07 12:02:20

Ny ambulanseplan og konsekvenser for Lurøy og Nesna Helgelandssykehuset HF har fått utredet forslag til revidert ambulanseplan. Denne skal behandles i styret for Helgelandssykehuset i mars 2016.                                                                                                                                   

Målsettingen som oppgis er å oppnå en bedre ambulansetjeneste. Akuttforskriften skal bidra til at befolkningen skal få forsvarlige og koordinerte akuttmedisinske tjenester ved behov for øyeblikkelig hjelp. Kommunene og de regionale helseforetakene skal sikre en hensiktsmessig og koordinert innsats i de ulike leddene av den akuttmedisinske kjede, og sørge for at disse er samordnet med de øvrige nødetatene, hovedredningssentralen og andre myndigheter.

I utredningen av ny ambulanseplan for Helgeland foreslås en sentralisering av ambulansebiltjenesten i Indre Helgeland regionområdet. Blant annet skal ambulansestasjon på Nesna og i Lurøy legges ned og erstattes av en felles ambulansebil stasjonert i Utskarpen.

Denne sentraliseringen av ambulansetjenesten som også berører Grane og Hattfjelldal gjelder kun for indre Helgeland. De øvrige områdene på Helgeland berøres ikke av slik sentralisering. Det er lange avstander til sykehus på Indre Helgeland.

I St.prp.nr 1 (2003-2004) står det ”Helsedepartementet understreker at det er viktig at responstiden for ambulanse reduseres både av hensyn til behandling og for å gi pasientene nødvendig trygghet.”        

Videre heter det: ” Departementet forventer at de regionale helseforetakene foretar en grundig vurdering av organiseringen av hele den prehospitale akuttmedisinske kjeden, deriblant tiltak som kan redusere aksess og reaksjonstid”.

I krav til akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus er det ikke angitt responstid, men i merknadene heter det at responstiden skal minimaliseres. Begrunnelsen i planutkastet som Helgelandssykehuset skal styrebehandle er bl.a. St.melding nr 43 (1999-2000) om akuttmedisinsk beredskap med følgende veiledende krav til fylkeskommuner om responstid ( fra AMK-sentralen anroper en ambulanse til ambulansen er framme hos pasienten slik at pasienten får helsehjelp):

Akuttoppdrag: 12 min for 90 % av befolkningen i byer og tettsteder                      
25 min. for befolkning i grisgrendte strøk
Hasteoppdrag: 30 min for befolkning i byer og tettsteder                         
40 min for befolkning i grisgrendte strøk

Ambulanser i hele Norge klarer ikke overholde den anbefalte responstiden som Stortinget vedtok for 16 år siden, ifølge fersk rapport basert på tall fra nasjonalt kvalitetsindikatorsystem. Rapporten ble lagt fram av Helsedirektoratet 24.februar 2016. Helseminister Bent Høye er også bekymret for dette. Ansatte erfarer ofte hvor viktig de små marginene er for utfallet til en pasient.    

Ofte kan det ta over 30 minutter før vi er fremme hos en pasient med hjerteinfarkt. Det er altfor lenge, og det er helt avgjørende for pasienten at vi kommer raskt til behandling – jo lengre tid som går, jo større skade får pasientene på hjertet sitt.

Nå-situasjonen for Lurøy innland
Lurøy/Rødøy innland har i dag døgnbemannet ambulanse stasjonert i Konsvikosen. Ambulansen har kort responstid for dem som bor i Konsvikosen, Tonnes og Kvina: 10-15 min, noe som oppfyller myndighetenes forventninger. For befolkningen bosatt i Øresvik, Kilboghamn, Stensland, Aldersundet, Stokkvågen, Selnes og Sila vil utrykningstiden variere mellom 20-45 minutter. Ambulansetjenesten på Rødøy/Lurøy innland dekker en befolkning på ca 600 innbyggere dersom man ser bort fra turisme, anleggsarbeidere, og behov fra øyene rundt innlandet. Lurøy kommune har samlet sett 1920 innbyggere som kan benytte seg av tjenesten. Rødøy innland har 129 innbyggere som kan benytte seg av tjenesten og 1268 innbyggere som samlet sett kan benytte seg av tjenesten i kommunen.    

Konsekvenser for Lurøy kommune i forslag til ny ambulanseplan
Lurøy ambulansestasjon legges ned og flyttes til Utskarpen, en avstand på 70km fra Tonnes som er lokalisert lengst fra planlagte lokalitet. Responstiden vil øke slik: Utrykning til Tonnes fra Utskarpen: Rundt 70 minutter på vinter og rundt 50 minutter sommer (avhengig av føre og trafikk). I følge arbeidsgruppen som har utarbeidet planen, er det oppgitt betydelig mindre responstid. Kjøretiden er beregnet ved hjelp av Gule siders reiseplanlegger, som beregner kjøretiden basert på fartsgrensen på strekningen, men tar ikke hensyn til f.eks. hvor svingete veien er og hvilken standard det er på veistrekket.   

En utrykningstid med angitt responstid er etter vår mening ikke gjennomførbar. Dette begrunnes i følgende:

·      Avstanden på strekningen er ca 70 km og består av tre tunneler med lav takhøyde, er dårlig vedlikeholdt, og lange strekk der det kun er plass til en bil i bredden flere steder og med møteplass som eneste alternativ for at to biler skal kunne passere hverandre.

·      Strekningen Stokkvågen- Tonnes (3 mil) er smal, humpete, har skader og er ikke i god nok stand til å holde oppgitte fartsgrenser for strekningen.

·      Smale strekk er lagt opp med møteplasser for møtende trafikk. I tillegg er veien utsatt for ras og stengninger. I perioden 2016-2019 skal veien utbedres med mye anleggstrafikk og ventetid.

·      I vinterhalvåret er veien dårlig brøytet, dårlig strødd og dermed reduseres framkommeligheten ytterligere. ·      Strekningen har sauer og rein som beiter i område ved vegen som alle bilister må ta hensyn til.

·      Trailertrafikk på strekket gjør at de som kjører strekket må være spesielt oppmerksomme og slakke ned i de passasjene som gir dårlig sikt. 

·      I sommerhalvåret er strekket i tillegg til allerede nevnte trailertrafikk mye brukt av bobilturister som fører til ytterligere forsinkelser på fartstiden da disse bruker mye av veibredden og er vanskelig å komme forbi.

·      Bustneslia er en fjellovergang med bratt og svingete vei, med mye trailertrafikk som ofte sperrer veien i vinterhalvåret          Stortingets mål om at 90% av befolkningen skal nås innen 25 minutter vil ikke være gjennomførbar dersom ambulansen flyttes til Utskarpen. Konsekvensen av lengere responstid kan være fatal og bør vektlegges tungt i denne saken. – Vi blør ikke saktere.    

 

Lurøy kommunestyre påpeker i sin høringsuttalelse viktigheten av at det blir opprettholdt en fullverdig ambulansebiltjeneste på nordre del av fastlandet i Lurøy. Kommunen kan ikke akseptere at stasjoneringsstedet for tjenesten flyttes ut av Lurøy. Lurøy kommune bifaller dessuten at en av Helgelandssykehusets ambulansebåter plasseres i Lurøy, og ser det som formålstjenelig at denne stasjoneres sammen med en fullverdig ambulansebiltjeneste på fastlandet. Lurøy kommune vil se det som hensiktsmessig om det plasseres ut en ekstra båt i nordre område, og vil være positiv til å inngå samtaler med sykehuset om samordningsløsninger innenfor transport. Lurøy kommune påpeker viktigheten av at Helgelandssykehuset opprettholder utplassering av-, og inngåelse av avtaler om drift av syketransportbiler mv., slik at behovet for båretransport i øysamfunnene i kommunen kan dekkes på en forsvarlig måte.  

 

Nå-situasjonen i Nesna:
Nesna har i dag døgnbemannet ambulanse stasjonert på tettsted. Ambulansen har kort responstid. For 2/3 av befolkningen i Nesna er responstiden 10-15 min, noe som oppfyller myndighetenes forventninger. Ambulansetjenesten i Nesna dekker en befolkning i snitt på 2430 (1900 innbyggere, 400 studenter/elever, 130 i asylmottak).i tillegg har turistnæringen 37 000 gjestedøgn i caravan og 14 500 gjestedøgn i rom. Nesna har også 300 båtplasser. Kommunen har maritim bedrift på 40 ansatte. Landbruk er kommunens største yrkesgruppe. Det er kjent at de som arbeider i denne næringen har høg ulykkesfrekvens.

Konsekvenser for Nesna i forslag til ny ambulanseplan: Nesna ambulansestasjon legges ned og flyttes til Utskarpen, en avstand på 30 km. Responstiden vil øke til 25 min iflg ambulanseplanen.(5 min aktiveringstid og 20 min kjøretid) og utgjør en gjennomsnittsfart på 90 km/t under utrykningen. I følge arbeidsgruppen som har utarbeidet planen, er kjøretiden beregnet ved hjelp av Gule siders reiseplanlegger, som beregner kjøretiden basert på fartsgrensen på strekningen, men tar ikke hensyn til f.eks. hvor svingete veien er.

En utrykning tid med angitt responstid er etter vår mening ikke gjennomførbar. Dette begrunnes i følgende:  

·      Avstanden på strekningen er ca 30 km og består av Sjonfjellet, der 10 km befinner seg 300 meter over havet. Dette området ligger i utmark med mye svingete vei med anbefalt hastighet på 30 km/t.

·      Strekningen er værutsatt med ofte glatt og ustabilt føre, har mye tåke, sauer og kyr som beiter i område ved vegen.

·      Bustneslia er som en fjellovergang med bratt og svingete vei, med mye trailertrafikk som ofte sperrer veien i vinterhalvåret

·      Strekningen Stokkvågen - Tonnes (ca 3 mil) er smal og svingete med møteplasser for møtende biler. I tillegg er veien utsatt for ras og stengninger. I perioden 2016-2019 skal veien utbedres med mye anleggstrafikk og ventetid.  

Overnevnte punkter vil føre til utvidet responstid og kan også føre til samtidighetskonflikter med nabokommunene.    

Nesna kommunestyre har fattet et vedtak der man ikke kan godtal forslaget om ny ambulanseplan. I vedtaket påpekes det bl.a. at forslaget vil øke ambulansens responstid for innbyggerne på Nesna, noe som er helt i strid med anbefalinger fra sentrale myndigheter, der minimalisering av responstiden fremheves som svært viktig kriterium i forbindelse med planlegging av ambulansetjenesten.

Kommuneoverlegen i Nesna uttaler: Legetjenesten i sin helhet, og spesielt vakthavende lege som på Nesna er alene på vakt kveld/helg, vil oppleve en betydelig økt utrygghet uten ambulanse til stede på tettstedet Dette vil potensielt kunne være til fare for liv og helse for innbyggerne på Nesna. I tillegg vil den foreslåtte ordningen med ambulanse kunne ha negativ innvirkning på rekruttering av leger, både evt. rekruttering av nye leger, og mtp å kunne beholde nåværende leger. Forslaget representerer en uakseptabel forverring av den akuttmedisinske tjenesten for innbyggerne på Nesna.  

 

Orientering om underskriftsaksjonene i våre kommuner I tillegg til de klare høringsuttalelser fra våre folkevalgte kommunestyrepolitikere, har undertegnede tatt initiativ til å få fram folkemeningen om ambulanseplanen gjennom opprop/underskriftslister.

I Nesna har 1270 innbyggere skrevet under på opprop om å få beholde ambulansestasjonen i Nesna. Underskriftslistene fulgte Nesna kommunes høringssvar til Helgelandssykehuset.

I Lurøy har 1040 innbyggere skrevet under opprop om å få beholde ambulansestasjonen i Konsvikosen.

Ordførere i Indre Helgeland Regionråd ser planforslaget som en foreslått reduksjon i den prehospitale beredskapen og har bedt om et møte med styret i Helgelandssykehuset for å diskutere dette før saken styrebehandles.                              

Nesna kommune har hatt møte med saksbehandler Bjørn Haug i februar 2016 der Haug står fast på at hans innstilling for styret er at forslag til ambulanseplanen vedtas.    

Initiativtakere for folkeaksjonen sender dette brevet til hvert enkelt styremedlem med en innstendig henstilling om at innstillingen ikke tas til følge. Vi mener at det foreliggende forslag til revidert ambulanseplan ikke vil oppfylle kravet om optimalisering av akuttberedskapen i våre kommuner. Forlaget vil etter vår mening øke responstiden for ambulansetjenesten og er ikke i samsvar med forskrift om akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus bl a hva gjelder responstid.    

Lurøy og Nesna har ikke annen akuttberedskap enn legevakt. Ofte er disse legene vikarer. Vi ser betydning for akuttberedskapen til den øvrige befolkningen når lege må bistå pasienter lengre tid når det blir lengre responstid for ambulansen.

Det må utarbeides en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS- analyse) i forbindelse med forslaget til ny ambulanseplan, noe som burde ha vært en selvfølge i forbindelse med et slikt omfattende planforslag .Det siste er også påkrevd i avtaleverket som sykehuset har med kommunene.    

7.mars 2016  

Iren Beathe Teigen, Lurøy/Rødøy Innland

Ellen Mogård Larsen, Nesna    

Initiativtakere for opprop for å beholde ambulansestasjonene i Nesna og Lurøy/Rødøy


Iren Beathe Teigen

Innsendelse ble gjort mandag!

2016-02-17 21:19:51

Hei alle sammen!

Innsendelse av signaturene ble gjort på mandag, det ble samlet inn 1040 signaturer på butikker og via denne siden. Disse ble sendt til: Ordfører i Lurøy, Ordfører i Rødøy, Helse- og Omsorgsministeren, Helgelandssykehuset NORD v/ styret, Lars Vorland,  Finn Henry Hansen og Per Martin Knutsen.

Nesna kommune ved ordfører, helsefaglig rådgiver, kommuneoverlege og leder av denne aksjonsgruppe Nesna hadde tirsdag møte med Bjørn Haug, direktør ved enhet for prehospitale tjenester og pasientreiser ved Helgelandssykehuset. Haug leder arbeidet med den nye ambulanseplanen. Lurøy Kommune hadde møte med Odd Magne Rønning, Helgelandssykehuset på formanskapsmøtet på onsdag.

Aksjonsgruppe for ambulansetjenesten Lurøy/Rødøy, Hattfjelldal og Nesna er for tiden i dialog om videre tiltak for å løfte viktigheten og argumentene rundt denne saken videre.

Nedenfor følger teksten som ble sendt med signaturene:

Vedlegg I:

BEVAR AMBULANSETJENESTEN PÅ LURØY/RØDØY INNLAND!
I utkast til ny ambulanseplan foreslås ambulansestasjonen
på Lurøy/Rødøy Innland nedlagt og flyttet til Utskarpen.

Dette medfører:
• lengre responstid
• dårligere kvalitet på tjenesten
• et dårligere tilbud til lokalbefolkningen
• dårligere pasientsikkerhet
• dårligere beredskap

En slik avgjørelse vil sette liv og helse i fare.
Vi krever at ambulansestasjonen på Lurøy/Rødøy Innland opprettholdes.
Det gjelder vårt samfunn, vår familie, våre barn og vår trygghet!
De som har signert dette oppropet ønsker å gi et tydelig signat
til avgjørende myndighet om deres ståsted i denne saken.

Som initiativtaker for innhenting av underskrifter har jeg møtt et enormt engasjement i folket.
Samlet sett har vi fått inn 1040 underskrifter fra mennesker som er tilknyttet Rødøy/Lurøy
innland og andre som har valgt å engasjere seg for ambulansetjenesten vår. Jeg overleverer med
dette disse underskriftene som et signal på hva folket mener i saken der det foreslås at ambulanse
på Rødøy/Lurøy innland flyttes til Utskarpen.

Ambulansetjenesten er en tjeneste man aller helst ser at man slipper å benytte seg av. – De
gangene man derimot har behov for den er man på sitt mest sårbare, og situasjonen for den som
skal bruke den er gjerne uoversiktlig og akutt. At man i slike tilfeller skal være nødt til å vente
lenger enn man gjør idag på et slikt tilbud er uakseptabelt.

Stortingets mål om at 90% av befolkningen skal nås innen 25 minutter vil ikke være gjennomførbar
dersom ambulansen flyttes til Utskarpen. Konsekvensen av lengere responstid kan være
fatal og bør vektlegges tungt i denne saken. – Vi blør ikke saktere.
Målet med endring av tjenesten må være å gjøre den bedre for folket – ikke pengeboka.
Responstiden er ikke noe vi kan spare på.

Mvh. Iren Beathe Teigen

Signaturer og kommentarer til oppropet ble lagt ved innsendelsen.

Vedlegg II

VEDLEGG TIL OPPROP
"Bevar ambulansetjenesten på Lurøy/Rødøy Innland"
Som privatperson, næringsdrivende og politiker i Lurøy kommune er det vanskelig for meg å forstå hvordan man
mener at flytting av ambulansetjenesten på Lurøy Innland skal kunne bli bedre av at den flyttes til Utskarpen. Nedenfor
lister jeg noen punkt som jeg mener må vektlegges i det man skal ta en slik avgjørelse:

• Trygghet til folket
Vi har en gjennomsnittsalder på innlandet som tilsier at det vil bli flere eldre i kommunen i årene som kommer. Ut
fra dette må man kunne se det som sansynlig at der også vil bli et større behov for ambulansetjenesten framover. At
befolkningen i kommunen, gamle som unge ikke skal kunne ha et et tilbud som gjør at man kan føle seg trygge på å
få hjelp der man bor er uforståelig. Den tjenesten vi har i dag er god, og vi ønsker å beholde den.
I Lurøy kommune har vi et stort antall fritidsboliger –mennesker som kommer til kommunen for å feriere i kortere/
lengere perioder i løpet av året. Deres trygget står også på spill i denne saken. Fritidsboliger i Lurøy er attraktivt
for dem som ønsker å komme tilbake “heim” eller som har valgt å etablere et krypinn her for å nyte naturen og det
kommunen har å by på. Ambulansetjenesten er også viktig for dem, og er et forventet tilbud for dem som har et
behov mens de oppholder seg her.

• Tilbud for tilreisende
Etableringen av en storflyplass i Mo i Rana vil åpne for store muligheter innenfor turist-/kulturnæringen som vil
føre til vekst og flere besøkende til kommunen hvert år. Å ikke kunne tilby den hjelpen som er nødvendig dersom et
uhell oppstår er ikke noe som virker positivt inn for den som står som arrangør/næringslivsaktør. Jeg har selv stått
ansvarlig for et arrangement der ungdom fra hele Nordland var invitert. En av disse ble lettere skadd, og ambulansetjenesten
var på plass for å bistå oss i det vi hadde behov for der og da fordi den var lokalisert på innlandet.
Hadde bilen vært i Utskarpen vil det være vanskelig å se for seg en slik samhandling.

• Samhandling med legetjeneste/akuttmottak
Legetjenesten i Lurøy har desentralisert akuttmottak. Det gjør at det kan oppstå tilfeller der lege direkte henviser til
ambulansetjenesten uten å ha sett pasienten først fordi dette er den beste måten å løse utfordringen på. Ambulansen
er da nærmere pasienten enn legen – noe som må ses på som positivt.

• HMSarbeid i næringsvirksomhet
Næringslivet i kommunen er aktivt. Det har vært tilfeller der arbeidsuhell har skjedd, og ambulansetjenesten har
vært avgjørende for å bistå i den kritiske fasen fram mot sykehus, eller fram til helikopter har ankommet. Å flytte
ambulansetjenesten til Utskarpen kan føre til at de som vurderer etablering av ny næringsvirksomhet i kommunen
vil tenke seg om to ganger fordi det rett og slett byr på ekstra utfordringer i fht. for eksempel HMS-håndtering i
bedriften.

• Responstid
I nærmeste framtid vil det pågå anleggsarbeid i Aldersundet som vil gjøre en responstid fra Utskarpen enda lengere
på grunn av veiarbeid. Flyttes ambulansen til Utskarpen nå vil utrykkningstiden forlenges ytterligere for befolkningen
på Rødøy/Lurøy innland. Dette ses på som svært uheldig da vi ikke ønsker at responstiden skal gå opp fra det vi
har idag.

• Helikopter som supplement
På grunn av vår beliggenhet og våre varierende værforhold er det ikke slik at man kan se på ambulansehelikopter
som noe godt alternativ. Helikopter kan fly dersom sikten og været og lysforhold tilsier det, men i løpet av vinterhalvåret
spesielt er det vanskelig å benytte seg av en slik tjeneste.

• Sentralisering av sykehus
Vi vet at det allerede pågår arbeid med å sentralisere sykehusene til en enhet. Dette vil kanskje bidra til at vi får
lengere avstand til sykehuset enn det vi har idag. Det er derfor svært uheldig at en omrokkering på ambulansetjenesten
skjer før man vet hvor sykehuset skal ligge, da dette også vil ha innvirkning på hvor lang reisetid vi vil få til
nærmeste sykehus.

• Flyktningeproblematikk
Kommunene har blitt bedt om å se på muligheten for etablering av faste asylmottak. I forbindelse med en slik etablering
vil det være behov for en god og sammensatt helsetjeneste. Her spiller ambulansetjenesten en viktig rolle
både for de som skal stå ansvarlige for tjenesten og for befolkningen. Vi vet at det i forbindelse med etablering av
mottak vil kunne være knyttet en usikkerhet i folket i fht. de historiene man får fortalt via media. Her vil ambulansetjenestens
nærhet være noe som kan skape trygghet både for innbyggerne og de som bor på mottaket.

Konklusjon:
Jeg har tro på en befolkningsvekst i Lurøy Kommune, men for å få til en slik vekst må de behovene befolkningen
har dekkes inn for. Kutter man i ambulansetjenesten kutter man i befolkningens trygghet og tilbudet vi har blir
dårligere. Kommunen vil derfor også virke mindre attraktive for nytilflyttere/nyetablerere. Ambulansetjenesten er
avgjørende i de tilfeller der det er akutte hendelser som oppstår. Jeg kan ikke forstå hvordan en flytting av tjenesten
som vil føre til lengere responstid skal kunne gjøre tjenesten bedre for våre innbyggere og næringsliv. –Vi blør ikke
saktere.


Mvh. Iren Beathe Teigen


Iren Beathe Teigen



Del denne underskriftskampanjen

Hjelp dette oppropet å innhente flere signaturer.

Hvordan markedsføre et opprop?

  • Del oppropet på Facebook-veggen din og i grupper som har med emnet i oppropet ditt å gjøre.
  • Kontakt vennene dine
    1. Skriv en melding der du forteller om hvorfor du har signert dette oppropet. Det er mer sannsynlig at folk signerer hvis de forstår hvor viktig temaet er.
    2. Kopier og lim inn nettadressen til oppropet i meldingen din.
    3. Send beskjeden ved hjelp av e-post, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram og LinkedIn.