Nei til vindturbinar i Øygarden!
Kommentarer
#402
Ørn og fugl generelt bør bevares i ØygardenDet samme gjelder den unike naturen
Tone Berit Lonar (Kolltveit, 2020-09-23)
#403
Jeg signerer fordi vindkraft kun er forsøpling i naturen, både ødeleggende for ferdsel, naturtyper og artsmangfold, ikke minst skaper et helt fryktelig lydbilde (!) for alt som kan krype og gå. Dette helt uten miljø- eller klima-utbytte. Misbruk av tilskuddsmidler, kan til utenlandsk profitt. Fullstendig feilslått satsning!Marianne Log Harlem (1555 Son, 2020-09-23)
#404
Det er noe av det værste som kan skje å ødelegge naturen på den måten er en skam!Thomas Dahl (Rong, 2020-09-23)
#413
Vindundustri i naturen dreier seg kun om penger, til noen få. Man redder ikke klimaet ved å ødelegge naturmangfoldet!Vibeke Tolnes Olsen (Buvika, 2020-09-23)
#414
Vindturbiner forsøpler naturen og forurenserRagnhild Salvesson (Hovdebygda, 2020-09-23)
#429
Vestlandet framstår som et ødelagt landskap, og mange fugler er redusert i antall. Vi redder ikke klima ved å ødelegge natur! Vi forsterker problemene.Tove Rasmussen (Sandnes, 2020-09-23)
#434
Er motstander av vindturbinerHege Nilsen (Eidsvågneset, 2020-09-23)
#436
Stopp rasering av norsk natur. Stopp miljøkriminalitet, ta vare på artsmangfoldet vårt.Birthe Stigen (Bergen, 2020-09-23)
#437
1. Vi trenger ikke en eneste vindturbin i Norge, verken på land eller til havs!Vi har et kraftoverskudd i Norge (og eksporterer kraft, i snitt drøyt 10 TWh pr. år.
2. Vindkraft legger beslag på enorme naturområder. Urørt natur bygges ned, noe som i følge FNs naturpanels rapport fra 2019 er en like stor trussel som klimatrusselen. Man løser ikke en krise ved å skape en ny krise, det sier seg selv. Fjelltopper sprenges vekk og gjør landskapet ugjenkjennelig. "Dei gamle fjell i syningom er alltid eins å sjå" er nå en saga blott flere steder i landet vårt.
Og hver vindturbin krever en halv fotballbane til oppstillingsplass for å få plass til kranene som skal heise turbinene på plass.
Med et antatt gjennomsnitt på 20 km2 konsesjonsområde pr. konsesjon, innebærer det at det over en relativt kort tidsperiode er forutsatt at 1 760 km2 areal er omdisponert fra landbruks-, natur og friluftsområder til bebyggelse og anlegg i kommuneplanens arealdel med rettslig bindende virkning uten tilhørende arealplanprosess.
Kilde: NVE vindkraftanlegg i drift og gitte konsesjoner NVE kvartalsrapport 4 kvartal 2019. Dette for de 96 konsesjonene som er gitt. Anleggsveiene utgjør 3000 km, som tilsvarer to ganger Norge på langs.
3. Turbinbladene dreper insekter, flaggermus og fugler, blant sistnevnte både sjeldne, rødlistede og truede fuglearter.
Vindkraftanleggene etableres ofte tett opptil fuglereservater, trekkruter osv.
Bare i Smøla vindpark har over 500 fugler blitt funnet drept eller kvestet (og må avlives), av dem over 100 havørn og 200 smølaliryper, en endemisk art som kun finnes på Smøla, Hitra og Frøya. På Smøla skyldes 1 av 3 havørndødsfall at havørnen kolliderer med vingene.
Nrk skriver at i Tyskland har turbinene drept 1200 tonn insekter ÅRLIG!
Og når turbinbladene dekkes med døde insekter kan effekten så mye som halveres, og bladene må derfor rengjøres med jevne mellomrom (https://www.nrk.no/norge/tysk-vindkraft-dreper-1200-tonn-insekter-arlig-1.14565780).En studie utført av Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research beregner at det årlig blir drept 200 000 flaggermus i Tyskland. Og dette er bare i et land!
Les mer om vindkraftens konsekvenser for fugler her: http://www.laraskiftetleve.com/240978760
4. Turbinbladene avgir giftige epoxy-forbindelser og mikroplast pga. slitasje, som forgifter og forurenser økosystemene våre.
Tommy Nygård fra Flora har regnet lokalt på dette. Han kom til at de 54 turbinene på Guleslettene vil kunne spre 720 tonn mikroplast i naturen i løpet av 25 års levetid!
Om bare 10 prosent av dette havner i nedslagsfeltet til Sagavannet, som er Florøs drikkevannskilde, vil befolkningen få 72 tonn mikroplast i drikkevannet sitt i løpet av perioden. Nygård understreker at tallene er omtrentlige. Han baserer seg på en avskalling fra turbinbladene på 10 % i løpet av perioden.
Andre beregninger viser opp mot 30 % avskalling!
5. Turbinbladene er ikke resirkulerbare og graves ned eller lagres i store deponier.
Vårt Land skriver at materialet kompositt som regel er en blanding av plast og glassfiber eller karbonfiber, som er svært vanskelig å resirkulere.
– Plasten blir som regel herdet i produksjonsprosessen, noe som gjør den vanskelig å gjenvinne, sier professor Mehdi G. Mousavi, som er ekspert på kompositt, og sammenligner det med å prøve å få et brød til å bli mel igjen.
Norge har hittil ordnet avfallet etter den miljøvennlige kraftproduksjonen ved å grave ned vindmøllebladene fra 23 av 31 turbiner i deponi under bakken. Fem sett blader er resirkulert til Nederland, og tre er brent opp.
Det store spørsmålet er hva Norge skal gjøre med utrangerte turbinblader i framtiden, for nå er deponiene i ferd med å fylles opp allerede.
Vindkraftblader av kompositt har en levetid på 25-30 år, og ifølge moderate utregninger Vårt Land har gjort, vil Norge etter vindkraftutbyggingen ha minst 60.000 tonn turbinblad som må tas hånd om, og 15-20 år på seg til å finne en god løsning. Det er ikke lov å eksportere avfall til deponi i utlandet.
– 60.000 tonn oppkvernede vindmølleturbiner tilsvarer opp mot 10.000 lastebillass. Blir de ikke kvernet opp, men delt opp, blir det mange flere lass, sier Pål Smits i avfallsselskapet Lindum
Kasserte vinger som graves ned eller lagres på lang sikt vitner om en vindkraftindustri som verken er naturvennlig eller grønn.
(https://www.vl.no/nyhet/vindkraft-kan-skapa-soppeltrobbel-1.1735218)
6. Mange vindturbiner inneholder klimagassen SvovelHexaFluorid (SF6), som isolator i elektriske komponenter.
SF6 er en klimagass som bidrar til drivhuseffekten, og den brytes ikke ned. Lekkasje av denne gassen bidrar m.a.o. negativt til klimaregnskapet!
Og når vindturbinene skal tas ned er sprengning den foretrukne metoden, mildt sagt uvettig!
(NMFs Miljømagasinet nr. 1-2019).
7. Turbiner inneholder olje som utgjør en fare for lekkasje og forurensning av drikkevann og grunnvann.
I Norge har dette allerede skjedd; på Kvaløya i 2019.
Turbiner som er 180 m høye inneholder hele 1500 l hydraulikkolje og 1000 l girolje.
(NMFs Miljømagasinet nr. 1-2019).
8. Det er fare for brann, for fysisk velt av master og for alvorlig turbinhavari.
I Norge har det vært en brann i en turbin, på Fitjar i 2015. Og det har vært mange ulykker rundt om i verden, det er bare å lete på nettet. I Skottland har det vært over 100 turbinulykker.
9. Norge er ikke egnet for vindkraftutbygging!
Mantraet er at Norge er så godt egnet pga. de gode "vindressursene" våre. Men mesteparten av vindkraftutbyggingen foregår i urørt natur, ofte høyt oppi fjellheimen. Dvs. at all infrastruktur må bygges; det finnes ikke veier der fra før.
Anleggsveier bygges helt opp til fjellene, rettest mulig for at det skal være mulig å frakte opp de digre turbinene og turbinbladene. Ingen hårnålssvinger og ingen smale veier med minimale inngrep. Tårnene må fundamenteres i store klosser av armert betong som må graves eller sprenges ned i terrenget og med stag mange meter nedover.
I Tyskland og Danmark er det mye enklere. Der bygges vindkraftparker i flatere terreng, og i områder der infrastrukturen er på plass. Det krever mindre å få anleggene bygd på alle måter, og inngrepene blir således mindre. (Ikke at jeg er for vindkraft der, heller, det er kun for sammenligningens skyld).
Etablering av anleggsveier mv. gjør urørt natur om til industriområder, oppstykker landskapet og fører bl.a. til drenering av store myrområder, noe som frigjør store mengder lagret karbon. Og hver vindturbin krever i gjennomsnitt 800 m anleggsvei som i snitt er 10 meter bred med fyllinger og store skjæringer i terrenget som en konsekvens.
Ikke akkurat hensynsfullt mot natur og økosystem
10. Materialbruken til produksjonen av vindturbinene og den tilhørende infrastrukturen er gigantisk i forhold til hva man får igjen og kapasiteten til teknologien.
En vindturbin med en tårnhøyde på 87 meter og et vingespenn på 117 meter trenger i gjennomsnitt 475 tonn stål, 36 tonn kobber, 2,6 tonn bly, 1,3 tonn aluminium, 400 kilo nikkel, 400 kilo neodym og 80 kilo dysprosium! (https://www.ngu.no/nyheter/vindkraft-krever-masseproduksjon-av-metaller)
Videre trengs det produksjonsanlegg for generatorer, turbinblader og fundament.
Strømkabler fra vindkraftverk til forbruker bruker også svært mye metaller.
Hver vindturbin har en generator som omdanner energien i vinden til strøm. Supermagnetene i generatoren i de fleste nye, store vindturbinene bruker flere hundre kg av den sjeldne jordarten neodym pr. installert MW. Neodym blir hovedsaklig foredlet i byen Baotou i Indre Mongolia. Produksjonsprosessen medfører årlige utslipp av millioner av tonn med radioaktivt avfall som oversvømmer og forgifter jordbruksarealer og grunnvann. Baotou står forøvrig på Deng Feis kart over industrielle kreftlandsbyer i Kina. (Kilde: The Guardian: https://www.theguardian.com/environment/2012/aug/07/china-rare-earth-village-pollution)
11. Vindkraftverk er en lite effektiv kraftkilde!
Vindkraftverkene produserer strøm kun 1/3 av tiden.
Det produseres strøm når det blåser akkurat passe, mellom 12 og 24 m/s. Ikke når det er vindstille og ikke når det blåser for mye eller for lite.
I snitt altså kun 1/3 av tiden! Vindkraftverk er derfor avhengig av balansekraft (en jevn, regulerbar kraft) for at det skal være strøm tilgjengelig 24/7. I Norge er dette hovedsaklig vannkraft. I Europa er det kull- eller gasskraft. Anleggene må dure og gå på tomgang for å kunne levere strøm ved behov.
Og vindturbiner krever også strøm når det ikke er vind og de ikke produserer kraft. De får da strøm fra strømnettet.
12. Vindkraftverk har en negativ CO2-effekt!
CO2-utslippene i produksjons- og installeringsfasen overgår gevinsten. Det kreves altså store mengder metaller og materialer for å bygge et vindkraftverk, i tillegg til frakt, anleggsarbeid m.m.
Mesteparten av delene til vindturbinene produseres i Tyskland og Kina, og er ikke akkurat kortreist. I tillegg har vi sprenging og kjøring i forbindelse med montering. Vindkraft er altså langt fra utslippsfritt.
Og utslippstallene må justeres ut fra hvilken naturtype anlegget bygges i.
Et vindkraftanlegg bygd i myr vil bruke 60 år for å generere nok energi til å dekke inn CO2-utslippene kun beregnet ut fra naturtypen og ikke all CO2-en som går med under produksjon, frakt og anleggsarbeidet.
Til og med et gasskraftverk ville belastet klimaet med mindre CO2 enn et vindkraftverk bygd i myr!
I løpet av sin levetid klarer ikke vindkraftverkene å gjøre opp for den CO2-en som er brukt før turbinene er oppe og går ut fra hvor mye strøm turbinene klarer å produsere.
Vindkraften i Norge gir faktisk en dårligere balanse for klimaregnskapet enn om vi hadde brukt den vanlige restmiksen uten å bygge ut vindkraftverk, som altså har en negativ CO2-effekt!
Med andre ord er det bedre om vi lar være å bygge vindkraftverk!
(Kilde: NMFs Miljømagasinet nr. 1-2019).
13. Kostbar og spredt infrastruktur for å få tak i kraften krever store investeringer og ressursbruk, som ikke hadde vært nødvendig om man ikke bygde ut vindkraft.
Strømnettet må dimensjoneres for å tåle produksjonen, noe som betyr at strømnettet må oppgraderes de fleste stedene i Norge for å håndtere vindkraften. Bl. a. nye kraftlinjer, oppgraderinger av trafostasjoner og knutepunkt. Disse kostnadene er det du og jeg som betaler i form av nettleie, som skal dekke disse enorme kostnadene.
Og den ytterligere utvidelsen av kraftnettet beslaglegger enda mer natur.
Christer Olsen (Molde, 2020-09-23)
#438
Jeg signerer fordi jeg er i mot vindkraft både på land og til havs.Steinar Johannes Tysse (5650 Tysse, 2020-09-23)
#443
Vi må ikke rasere naturen i Øygarden eller andre steder! Oppgrader eksisterende vannkraftverk!Lena Julsrud (Bergen, 2020-09-23)
#448
Vindturbiner fører med seg enorme ødeleggelser av landskap og natur. Jeg har selv hatt mine 10 første år i Øygarden, og det ville vært trist om alt der ute ble ødelagt!Jan Blom (flekkefjord, 2020-09-24)
#453
Vindkraftanlegg i urørt norsk natur har ingen positiv virkning verken på klima eller økonomi, og forårsaker irreversible ødeleggelser, alt for å skape kraft vi ikke trenger og helt på tvers av fellesskapets langsiktige interesser.Helene Heim (Mandal, 2020-09-24)
#456
Glad i norsk natur.Børge Strømsnes (Trondheim, 2020-09-24)
#457
Signerer fordi jeg ikke vil være med på å ødelegge naturen i Øygarden.Sharon Sewe (Møvik, 2020-09-24)
#459
Vindturbiner er ikke bra for miljøet og de er stygge i naturenMikael Johansson (Arendal, 2020-09-24)
#462
Jeg signerer for at vindkraft raserer norsk natur og at utbyggerne bare har et ønske, melke mest mulig penger ut av den norske statskassa. Vind turbiner leverer også meget ustabil kraft. Virkningsgrad 25 - 40 % og det er ikke noe vi skal ødelegge vår vakre natur for.Åge Saltvedt (Haugesund, 2020-09-24)
#465
Vindkraft er totalt unødvendig i NorgeSvein Hansen (Klepp, 2020-09-24)
#466
Jeg signerer oppropet for å bidra til å verne miljøet og naturen.Per Arne Fond (Bergen, 2020-09-24)
#470
Ødelegger den flotte naturen vi harKurt sæbø Storemark (Askøy, 2020-09-24)
#471
Jeg vil ikke ha denne forsøplingen av naturen hverken på land eller til havs. Dette må stoppes før hele landet er rasert!Toril Eide (BERGEN, 2020-09-24)
#474
Eg signerer fordi at regjeringen ødelegger hele vår Norske natur. Det norskeste av det norske vi har.Tor Jamne (Bergen, 2020-09-24)
#480
Jeg vil ikke at de stygge vindmøllene skal forsøple denFlotte naturen vi har her i havgapet, samt ta livet av eller skade fugl som kommer i veien for motorene
Bjørn Kristiansen (Torehaugen,5382 skogsvåg, 2020-09-24)
#482
Gir strøm 1/3 av tiden. Enten blåser det for mye eller for lite. Må altså ha utbygget back up balansestrøm 2/3 av tiden fra andre kilder. Ingen miljøgevinst når en regner hele livssyklusen. Dropp det og finn på noe annet. Se på skatt for oppgradering av vannkraft i denne fasen.Egil Norvald Sulen (Bergen, 2020-09-24)
#485
Vi trenger ikke vindturbiner i Norge.Vi har vannkraft .Ødelegger natur og dyreliv!Og er dessuten ikke miljøvennlig !!!
Birthe Aadland (Rong, 2020-09-24)
#487
Skam hele turbin svindelen.Morgan Færøykavlen (Toskavegen 210, 2020-09-24)
#488
Jeg er imot rasering og ødeleggelse av vår natur, for oss som lever nå og for fremtidige generasjoner.Kari Skudal (Bergen, 2020-09-24)
#489
Eg er imot vindkraft som ødelegger naturenJohnny Hellesøy (Hellesøyvegen 117, 2020-09-24)
#490
En stor kriminalitet både for mennesker og dyr. Stopp ødeleggelsen av naturen.Liv Eriksen (Kleppestø, 2020-09-24)
#491
De ødelegger naturen.Eva Olsen (5334 HELLESØY, 2020-09-24)
#498
Motstandar av alle vindkraft i NoregSolveig Hatlestad Solås (Vadheim, 2020-09-24)
#503
Vill ikke ha, de er stygt. No er nett havørn bestand på stigane. Har ikke behov for turbiner. Mvh Marit.Ps bor på Osterøy, har fritidsbolig på Hernar.
Marit Hernar (5286 haus, 2020-09-24)
#509
Det er stygt å ødlegger naturen... Pluss at pengene de tjener på detta går bare rett ut av landet og ingen skatter av de. Bare vi som kjøper strømmen tilbake til NorgeLord Rolf Johannessen (Notodden, 2020-09-24)
#511
Berikelse av de få skal aldri gå på hvermannsens bekostning.Kristian Ophuus (Bergen, 2020-09-24)
#517
Jeg er mot vindkraft!Liv Lyssand (Bjørnafjorden, 2020-09-24)
#518
Jeg signerer fordi vi nå vet at vindkraftturbiner verken er klima- eller miljøvennlig.Tore Kleppe (Fyllingsdalen, 2020-09-24)
#519
Dette er en grov inngripen i vår natur og forurenser vårt naturlandskap, i tillegg til å gjøre stor skade på dyr- og fugleliv.Astrid Øvrebø (Sikthaugen 23, 2020-09-24)
#531
Blir enormt skjemmende i vårt flate kystlandskap😗😗Steinar Arvid Breivik (Øygarden, 2020-09-24)
#536
Eg signerer fordi eg er sterkt imot vindkraftutbygging og rasering av natur!NEI til vindkraft på land og hav!
Unni Solbjørg Eltvik Hovden (Selje, 2020-09-24)
#539
Jeg signerer fordi jeg vil bevare norsk natur!!Frank Owe Snildal (Heimdal, 2020-09-24)
#548
Vindkraft er naturøydeleggjande,ineffektivt, svindyrt og genererer mengder med søppel.Karen Brørvik (EIKANGERVÅG, 2020-09-25)
#555
Vindkraft på land har ingenting med miljø eller grønn energi å gjøre. Ikke ødelegg mer norsk natur nå!Siv Norheim (Austvatn, 2020-09-25)
#557
Jeg signerer fordi jeg er i mot vindkraft i Norge ‼️Kari Eriksen (3370 Vikersund, 2020-09-25)
#559
Er heilt imot vindkraft. Dette er forsøpling av natur. Olje og glassfiber rester i naturen er dårleg for oss alle.Gunnar Helleland (Dimmelsvik, 2020-09-25)
#562
Vi trenger ikke vindkraft i norsk natur!Haakon Lømo (Lommedalen, 2020-09-25)
#566
Jeg er lei av norsk natur skal bli voldtatt på det visetIvar Damås (Steinkjer, 2020-09-25)
#570
Ødelegger natur, dyre- og fuglelivet, setter en stor brems på turisme. Se på bølgekraftverket som ligger i ruiner i Øygardan og ingen tar ansvar for å rydde opp i- bare ødelagt natur.Atle Fjellsbø (Bergen, 2020-09-25)
#571
Dette er galskapSolveig Holm (Storestraumen 151, 2020-09-25)
#573
Vindindustrien er ulønnsom og gjennomsubsidiert med negativ klimaeffekt. Utbyggingene i vår unike natur og allmenninger er ødeleggende for biologisk mangfold, folk, kultur og landslap.Per Nikolai Haukeland (Tjodalyng, 2020-09-25)
#576
Dette vil ødelegge natur og fugleliv i Øygarden. Særlig bekymret for havørnen!Sigrid Monsen Alvestad (Askøy, 2020-09-25)
#582
Vindturbinar er miljøskadeleg!!Linn Eirin Solheim (Førde, 2020-09-25)
#583
Eg meiner vi bør utnytte vasskraft, og ikkje ødelegge norsk natur og dyrelivStian Kallestad (Forland, 2020-09-25)
#589
Slutt å rasere vår vakre natur!!!Lene Fjellsbø (Bergen, 2020-09-26)
#590
Nei til vindturbiner i Norsk natur!!! Vi trenger all matjord, vann, fjorder, skoger, fjell og drikkevann rene for oljelekkasjer og annet forurensende ting som vindturbinene fører med seg. Vi trenger alle dyrene våre, fugler, insekter, hele faunaen !Anita Myrvold (Oslo, 2020-09-26)
#594
Er totalt imot vindurbiner i norge.Det er unødvendig og de bråker enormt og dreper fugler.
Og de forurenser med mikroplast som opptas i dyr og fisk.
Tor Einar Jensen (Bergen, 2020-09-26)
#600
Vindturbin=forsøpling og ødeleggelseEli Nilsen (Klokkarvik, 2020-09-26)