Opprop mot planting av klimaskog!

Miljodirektoratet

/ #51 Misforståelser om Miljødirektoratet og sitkagran

2013-11-14 10:46

Oppropet mot planting av klimaskog tar utgangspunkt i at Miljødirektoratet angivelig "foreslår storstilt granplanting" og at ".. det planlegges å plante til 50 - 100 km2 årlig over 20 - 50 år". Dette er ikke riktig. Miljødirektoratet har heller ikke anbefalt at det er sitkagran som skal brukes.
I klimaforliket på Stortinget ble det blant annet varslet mer skogplanting for å øke opptaket av CO2. I kjølvannet av dette ga Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet et oppdrag til Norsk institutt for skog og landskap, Statens landbruksforvaltning og Miljødirektoratet. De tre etatene skulle vurdere arealer som egner seg for skogplanting som klimatiltak, og hvilke miljøkriterier og virkemidler som bør ligge til grunn.
Svaret på dette oppdraget kom nylig i rapporten "Planting av skog på nye arealer som klimatiltak". Der sier vi tre etater at det er mulig å plante 50 000 dekar ny skog per år i 20 år, med akseptable effekter for naturmangfold. Vi gir ingen anbefaling om at det skal plantes så mye, ei heller om hvilke treslag som eventuelt skal benyttes. Vi har ikke anbefalt at det er sitkagran som skal brukes til denne eventuelle skogplantingen.
Dersom regjeringen går videre med skogplanting som et klimatiltak, har vi foreslått miljøkriterier som bør innfris. Både prioritering av arealer og valg av treslag må baseres på lokale vurderinger. I rapporten foreslår vi at det lages kommunevise planer for prioritering av arealer, og at man i prosessen sikrer muligheten for innspill og uttalelser fra berørte parter.
Vi anbefaler også at ulike tiltak kan vurderes for å unngå vesentlig konflikt med miljøverdier. Eksempler på slike tiltak er å tilpasse plantingen til landskapet, beholde et større innslag av lauvtrær i bartrebestander eller etablere blandingsskoger.
Gjeldende regelverk skal i så fall følges. Hvis noen skulle ønske å bruke utenlandske treslag – som sitkagran – må en søke om dette. Tillatelse til bruk av utenlandske treslag må være gitt før kommunene godkjenner arealer der utenlandske treslag planlegges brukt.
Til sjuende og sist blir det Stortinget som må ta stilling til om skogplanting skal tas i bruk som et klimatiltak.

Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet